Fungsi Bahan Penaik (Serbuk Penaik / Serbuk Soda / Serbuk Tar Tar)

Fungsi Bahan Penaik 

(Serbuk Soda/Serbuk Penaik/Serbuk Tar Tar)

Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan
kek, pastri mahupun kuih-muih.

  1. Serbuk penaik (baking powder), 

  2. Serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate)

  3. Serbuk tartar (cream of tartar). 


Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners.
Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek.

Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.

Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik.

Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda 
(double -action baking powder).

Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk 
kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya.

Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.
Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti
menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus, puri buah-buahan dan lain-lain.

Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat
dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.

Serbuk krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang menggunakan soda dan krim tartar
bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid. Biasanya serbuk ini
dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau
 membuat kek keju bakar.

No comments:

Post a Comment