Tips Membakar Kek & Biskut

TIPS KEDUDUKAN DULANG/TRAY UNTUK BAKAR KEK DLL

Basically kalau convection oven reduce temperatures 25 to 50 degrees; trial and error…..
Untuk:

KEK BIASA, CUPCAKES,CHEESECAKES,CREME CAREMEL,TARTS- middle tray, api atas bawah
BUTTERCAKE
- tray bawah sekali, api atas bawah
KEK SARANG SEMUT
- tray bawah sekali, api bawah (I think! – have to check lagi)
COOKIES
- kalau pakai 2 trays, simpan 1/3 dari atas dan 1/3 dari bawah, if 1 tray – simpan middle tray saja
KEK LAPIS
- middle tray, untuk lapis bawah – api atas or atas bawah, lapisan seterusnya api atas saja….

SUHU KEPANASAN

Tentang temperature oven tu boleh check pakai oven thermometer, ada jual di kedai kek, selalunya
bentuk bulat…..paling safe buat kek ni ikut temperature dalam recipe, if ada.
selalunya temperature ni tapi susah sikit sebab campuran kek, biskut dan banyaknya
lain-lain; yang common (hopefully tak mabuk baca sebab panjang):

COOKIES: 150C – 190C, masa 9 – 25 minit, middle rack or 1/3 atas and 1/3 dari bawah
Kek sarang: 175C – 180C, api atas bawah, rack bawah – 50 – 55 mins or 1 hour
Cheese slices (cheese 250g): 180C, if deep pan 19cm/20cm, around 35 mins, middle rack
MUFFIN: 175C/180C/200C; 20 – 30 minutes (ikut besar dan ingredients), middle rack
Cupcakes: 160C – 180C, roughly 15 – 25 minutes (ikut saiz juga), middle rack
Kek biasa (like Kek Marble yang ringan): 180C, if pan 20cm, 35 minutes
Crème caramel: 160C if untuk pan 20cm, 40 minutes or more; if 180C; pakai cups yang kecil, bake around 30 minutes.

p/s.From experience dan baca buku: Catitan by chempaka_ku Fnr.
- for muffin kalau nak membukit simpan di rack yang paling panas.
- Paling senang untuk buat drop cookies pakai ice-cream scoop yang kecil.
- Untuk masukkan ke papercups buat muffin dan cupcakes pun senang pakai ice-cream scoop.
- Crispy cookies especially cookies yang cara canai, buat nipis.
- Kalau dough cookies terlalu lembut, boleh simpan dalam fridge sebentar.
- Ratakan base cookies untuk cheesecakes pakai bontot measuring cups.
- Kalau cheesecakes (or slices) yang bawahnya pakai dough, better process dalam food processor
butternya masih keras dan jangan terlebih process.

KEK2 YANG PERLU DI ALAS DENGAN KERTAS MINYAK;- dARI KERO-KERO fnr

Kek yg perlu dialas dgn kertas minyak tu bergantung dgn jenis kek yg dibuat & bahan2 yg
digunakan.
Jenis kek yg mesti dialas dgn kertas minyak tu:
1)Kek yg guna air @ susu dlm bancuhan batter nya.
2)Kek yg guna method dgn mengasing kuning & putih telur. Putih telur yg dipukul sampai gebu &
dimasukkan last skali.
cth: American sponge cake, chiffon cake, carrot cake, fruit cake & moist chocolate cake.
Utk resepi yg guna cara biasa dgn pukul butter sampai kembang, masukkan telur & lastly masukkan
tepung,” JUST” sapu butter kat dlm tin tu.

No comments:

Post a Comment